Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΚΑΡΚΙΝΟΣ


Ο αστερισμός του Καρκίνου βρίσκεται μεταξύ του αστερισμού των Διδύμων στη δύση και του Λέοντα στην ανατολή. Κάποτε πίστευαν ότι στη ζώνη του ουρανού που βρίσκεται ο Καρκίνος, υπάρχει μία σκοτεινή περιοχή από την οποία πέφτουν οι ψυχές για να μπουν σε ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα με τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, "το καβούρι" δηλαδή ο Καρκίνος είναι μια δευτερεύουσα αποστολή του δεύτερου Άθλου του Ηρακλή. Κατά τη διάρκεια του αγώνα του ενάντια στη Λερναία Ύδρα, η Ήρα, που εχθρευόταν πολύ τον Ηρακλή, έστειλε ένα καβούρι στη γη για να σκοτώσει τον ήρωα, αλλά αυτός το συνέτριψε κάτω από το πόδι του. Για να ανταμοίψει το καημένο το καβούρι, η Ήρα το έκανε να αναρριχηθεί μέχρι τον ουρανό, και να σταθεί μεταξύ των Διδυμων και του Λέοντα.

Το όνομά του προέρχεται επίσης , επειδή ο ήλιος, περίπου 2000 έτη πριν, έφτανε σε αυτόν τον αστερισμό το υψηλότερο σημείο του στον ορίζοντα, στις 21 Ιουνίου, στο Θερινό Ηλιοστάσιο δηλαδή, και έπειτα από αυτό άρχιζε να πηγαίνει με το πλάι στον ουρανό, όπως ακριβώς περπατά ο κάβουρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: