Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΣΚΟΡΠΙΟΣ


Τρία φωτεινά αστέρια διαμορφώνουν το "κεφάλι" του Σκορπιού. Αυτός είναι ο σκορπιός του ουρανού, με την καμπύλη της ουράς του να γέρνει από κάτω του, στο νότιο ουρανό του καλοκαιριού.

Το φωτεινότερο αστέρι του αστερισμού του Σκορπιού, είναι ο Αντάρης (Antares), το οποίο βρίσκεται στη μέση του καμπυλωτού σώματος του Σκορπιού. Αυτό το λαμπρό κόκκινο αστέρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα της αστρικής γειτονιάς μας. Εάν το τοποθετούσατε στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, θα κατάπινε τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη και τον Αρη και θα έφθανε σχεδόν μέχρι το Δία!

Ο Σκορπιός είναι ένας από τους αρχαιότερους αστερισμούς . Στην αρχαία Ελλάδα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που βλέπουμε σήμερα, επειδή περιελάμβανε τα νύχια του Σκορπιού, τα οποία σήμερα αποτελούσαν μέρος του Ζυγού. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Σκορπιός ήταν το ον που σκότωσε τον ξακουστό κυνηγό Ωρίωνα . Ο Ωρίωνας ήταν ο δυνατότερος κυνηγός του κόσμου και το γνώριζε. Έφτασε λοιπόν σε σημείο να καυχηθεί στην Άρτεμη, τη θέα του κυνηγιού, ότι μπορούσε να κυνηγήσει και να σκοτώσει οποιοδήποτε πλάσματα βρισκόταν πάνω στη Γη. Ακούγοντάς τον, η Γη σείστηκε από οργή και άνοιξε. Αμέσως ξεπρόβαλλε ένας σκορπιός, που κέντρισε θανάσιμα τον Ωρίωνα. Δείχνοντας οίκτο, οι θεοί έκαναν τον Ωρίωνα και το Σκορπιό άστρα σε αντίθετες πλευρές του ουρανού. Έτσι, ο Ωρίωνας χάνεται στη δύση, ενώ ο Σκορπιός προβάλλει στην ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: