Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΔΙΔΥΜΟΙ


Ο αστερισμός των Διδύμωνι είναι εύκολο να εντοπιστεί καθώς γλιστρά ψηλά πάνω από το κεφάλι μας στα μέσα του Χειμώνα, επάνω και αριστερά από τον Ωρίωνα.

Τα δύο πιο φωτεινά του αστέρια, Ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, αντιπροσωπεύουν τους μυθολογικούς διδύμους αδελφούς της Ωραίας Ελένης. Πολλοί πολιτισμοί έχουν δει δύο ανθρώπους σε αυτό το σχέδιο των αστεριών - που χαρακτηρίζεται από δύο κατά προσέγγιση παράλληλες γραμμές αστεριών που καλύπτονται από δύο από τα φωτεινότερα αστέρια στον ουρανό της νύχτας μας. Αλλά ο μύθος που άντεξε περισσότερο στο χρόνο, είναι αυτός του Κάστορα και του Πολυδεύκη. Τα δύο φωτεινότερα αστέρια του αστερισμού των Διδύμων φέρουν τις επωνυμίες των διδύμων εκείνων. Ο Πολυδεύκης είναι ο φωτεινότερος των διδύμων. Είναι ένα αστέρι της κατηγορίας των πορτοκαλί γιγάντων και βρίσκεται περίπου 35 έτη φωτός από τη γη. Ο Κάστωρ αποτελείται από έξι αστέρια - μια κοσμική εξάδα κλειδωμένη σε ένα βαρυτικό μπαλέτο. Αυτό το πολυπληθές σύστημα βρίσκεται περίπου 50 έτη φωτός από τη γη μας.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης ήταν γιοι της ωραίας Λήδας, την οποία αποπλάνησε ο Δίας μεταμορφωμένος σε κύκνο. Από την ένωσή τους η Λήδα γέννησε δύο αυγά, απ' όπου βρήκαν τέσσερα παιδιά. Τα δύο ήταν Διόσκουροι, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης. Τα δίδυμα βρέφη έμοιαζαν απόλυτα μεταξύ τους, μεγάλωσαν μαζί και έγιναν αχώριστα. Είχαν όμως διαφορετικά χαρίσματα: ο Κάστορας ήταν απαράμιλλος ιππέας, ενώ ο Πολυδεύκης εξαίρετος πυγμάχος. Ανάμεσα σε άλλες περιπέτειες, ταξίδεψαν μαζί με τους Αργοναύτες και γαλήνεψαν τις θάλασσες που απειλούσαν να βουλιάξουν το πλοίο τους. Για τον λόγο αυτό, ο θεός της θάλασσας Ποσειδών τους έκανε προστάτες των ναυτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: