Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΛΕΩΝ


Ο αστερισμός του Λέοντα, το λιοντάρι, είναι ένας από τους λίγους αστερισμούς που πραγματικά μοιάζει με αυτό που λέει το όνομά του. Ψάξτε για το Λέοντα ψηλά στο νότο τον Απρίλιο και το Μάιο.

Το φωτεινότερο αστέρι του Λέοντα είναι ο μπλε-άσπρος Regulus, ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στον ουρανό της νύχτας. Ο Regulus ανεβαίνει στον ουρανό σχεδόν στην ανατολή, με το σώμα του λιονταριού να τον ακολουθεί στον ουρανό για τις επόμενες δύο περίπου ώρες. Μόλις αναρριχηθεί ο Regulus στον ουρανό, κοιτάξτε στα αριστερά του - προς το Βορρά - για μια ομάδα αστεριών που διαμορφώνει ένα ανάποδο αγγλικό ερωτηματικό. Αυτά τα αστέρια περιγράφουν το κεφάλι και τη χαίτη του Λέοντα. Περίπου δύο ώρες αργότερα, κοιτάξτε χαμηλά στα ανατολικά για να δείτε την ουρά του Λέοντα - ένα άσπρο αστέρι που ονομάζεται Denebola - ένα αραβικό όνομα που, αρκετά κατάλληλα, σημαίνει "η ουρά του λιονταριού."

Στην αρχαία Αίγυπτο έχαιρε μεγάλου σεβασμού, επειδή η είσοδος του Ήλιου σε αυτόν συνέπιπτε με την εποχή των πλημμυρών του Νείλου. Μερικοί πιστεύουν ότι το σώμα του Λέοντα ήταν η Σφίγγα. Στην ελληνική μυθολογία, ο Λέων ταυτίζεται με τον λιοντάρι της Νεμέας, με το οποίο πάλεψε ο Ηρακλής στον πρώτο από τους άθλους του. Λέγεται ότι το έστειλε από τη Σελήνη η Ήρα. Το λιοντάρι ζούσε σε μια σπηλιά και επιτιθόταν στους κατοίκους της περιοχής. Όταν ο Ηρακλής το συνάντησε, προσπάθησε να το σκοτώσει με δόρατα και βέλη, αλλά το δέρμα του ήταν αδιαπέραστο. Έτσι ο Ηρακλής χρειάστηκε να καταφύγει στη μάχη σώμα με σώμα. Τελικά κατάφερε να το στραγγαλίσει και με την λεοντή του έφτιαξε ένα μανδύα για να γίνει και ο ίδιος αήττητος

Δεν υπάρχουν σχόλια: