Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΤΑΥΡΟΣ


Ο αστερισμός του Ταύρου, χαρακτηρίζεται από ένα σχέδιο σχήματος Y των αστεριών που αποτελούν το περίγραμμα του προσώπου του ταύρου. Φωτεινό και κόκκινο το άστρο Αλντεμπαράν (Aldebaran), το "μάτι" του ταύρου, στέκεται στο ένα σημείο του Y Αυτό το σχέδιο είναι μέρος ενός σμήνους αστεριών που καλούνται Υάδες - το δεύτερο πιο κοντινό στη γη, σμήνος αστεριών. Αποτελείται από αρκετά αστέρια που βρίσκονται περίπου 130 έτη φωτός μακριά μας.

Το άστρο Aldebaran επισκιάζει όλα τα άλλα αστέρια που περιγράφουν το πρόσωπο του ταύρου. Αλλά ο Aldebaran δεν είναι μέλος του σμήνους των Υάδων - απλά βρίσκεται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση. Είναι περίπου 70 έτη φωτός μακριά από εμάς, μισή δηλαδή απόσταση από όσο βρίσκονται τα αστέρια των Υάδων. Ο Aldebaran είναι ένας κόκκινος γίγαντας - ένα γερασμένο και φουσκωμένο αστέρι που κατανάλωσε ήδη το μεγαλύτερο μέρος των πυρηνικών καυσίμων του. Είναι πολύ μεγαλύτερος και πολύ φωτεινότερος από τον μέσης ηλικίας δικό μας Ήλιο.

Κατά τη μυθολογία, ο Ταύρος αναπαριστά το Δία, που πήρε αυτή τη μορφή για να κυνηγήσει την ωραία Ευρώπη, κόρη του βασιλιά Αγήνορα. Κάποια μέρα η Ευρώπη είδε ένα όμορφο λευκό ταύρο να βόσκει ήσυχα ανάμεσα στο κοπάδι του πατέρα της. Χωρίς φυσικά να ξέρει ότι στην πραγματικότητα ήταν ο Δίας, τον χάιδεψε και ανέβηκε στην πλάτη του. Ο όμορφος ταύρος βούτηξε τότε στην θάλασσα και κολύμπησε προς την Κρήτη, έχοντας στην πλάτη του στην τρομοκρατημένη Ευρώπη. Εκεί ο Δίας της αποκαλύφθηκε και έκανε έρωτα μαζί της. Ένα από τα τρία παιδία που γεννήθηκαν ήταν ο Μίνωας, ο κατοπινός βασιλιάς της Κρήτης, που καθιέρωσε τη λατρεία των ταύρων στο παλάτι του στην Κνωσό. Εκεί, επίσης, ζούσε και ο Μινώταυρος, μισός άνθρωπος, μισός ταύρος, που κατοικούσε στο Λαβύρινθο και τρεφόταν με ανθρώπινες σάρκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: