Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Κινέζικη Αστρολογία και Πολύτιμα Λουλούδια

Κάθε ένα από τα 12 Ζώδια του Κινέζικου Ωροσκοπίου είναι συνδεδεμένο με ένα μοναδικό πολύτιμο λουλούδι. Έτσι έχουμε 12 λουλούδια τα οποία σύμφωνα με την έρευνα μου είναι: Νάρκισσος, Γαρύφαλο, Βιολέτα, Φούλι, Μοσχομπίζελο, Πάθος, Τριαντάφυλλο, Δελφίνιο, Γλαδιόλα, Αστέρι, Ταγέτης, Χρυσάνθεμο.

Κινέζικοι θρύλοι αναφέρουν οτι αυτά τα λουλούδια επιλέχθηκαν από τους δύο θεούς που δημιούργησαν την Κινέζικη αστρολογία. Σύμφωνα με τον μύθο οι θεοί ρώτησαν τα 12 ζώα ποιο λουλούδι τους αρέσει περισσότερο. Έπειτα ανέθεσαν τα προτιμώμενα λουλούδια στα 12 Ζώδια του Κινέζικου ωροσκοπίου.


Νάρκισσος






Συσχετισμένο Ζώδιο Κινέζικου Ωροσκοπίου: Ποντικός

Πληροφορίες για τον Νάρκισσο:
Αυτό το καταπληκτικό φυτό φυτρώνει μόνο του κυρίως σε περιοχές της Ευρώπης της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Υπάρχει μια πολύ γνωστή ιστορία της Ελληνικής μυθολογίας για έναν άντρα που λεγόταν Νάρκισσος. Ο άνδρας συνήθιζε να κάνει βόλτες σε λίμνες και ποτάμια και να κοιτά το είδωλο του στο νερό. Ήταν τόσο παθιασμένος με την εικόνα του προσώπου του, που την ερωτεύτηκε! Μια μέρα κοιτώντας το είδωλο του έπεσε μέσα και πνίγηκε. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία το πρώτο λουλούδι Νάρκισσος φύτρωσε κοντά στο σημείο όπου πνίγηκε ο άνδρας.

Στην Κίνα ο Νάρκισσος θεωρείται ένα σεβαστό και χρήσιμο λουλούδι. Κατά τη διάρκεια της Κινέζικης πρωτοχρονιάς οι άνθρωποι στολίζουν τα σπίτια τους με αυτό. Ο Νάρκισσος θεωρείται και θεραπευτικό φυτό. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν ένα μίγμα από αλεύρι και ρίζα από Νάρκισσο για να γιατρέψουν πληγές του σώματος και της ψυχής.


Γαρίφαλο






Συσχετισμένο Ζώδιο Κινέζικου Ωροσκοπίου: Βουβάλι

Πληροφορίες για το Γαρίφαλο:
Αυτό το λουλούδι είναι ιστορικό και πολύ συμβολικό. Σχετίζεται άμεσα με την Γκουάν, τον Κινέζο θεό της Γης, την μεγάλη μητέρα. Συνήθως φυτρώνει σε ξερά εδάφη. Είναι βέβαια παρόν και στους περισσότερους κήπους λουλουδιών. Σε όλο το κόσμο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν Γαρίφαλα σε σημαντικές περιπτώσεις όπως γάμους, γιορτές κλπ.

Στην Κίνα, το Γαρίφαλο σχετίζεται με την σοφία και την εκπαίδευση. Λέγεται ότι προκαλεί ενθουσιασμό σε όποιον το κοιτάει και το περιεργάζεται. Όσοι αποφοιτούν από πανεπιστήμια φορούν Γαρίφαλα στην τελετή απονομής του πτυχίου τους. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν επίσης για να εκφράσουν την εκτίμηση τους απέναντι στην οικογένεια τους.


Βιολέτα






Συσχετισμένο Ζώδιο Κινέζικου Ωροσκοπίου: Τίγρης

Πληροφορίες για την Βιολέτα:
Αυτό το γνωστό φυτό συνήθως φυτρώνει από μόνο του στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Μπορείς να δεις τα όμορφα του φύλλα σε σχήμα καρδιάς την Ανοιξη. Η Βιολέτα χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C. Στην Ευρώπη υπάρχει το σιρόπι Βιολέτας που διακοσμεί εκλεκτικά πιάτα σε ακριβά εστιατόρια. Επίσης, σε πολλά φαγητά και ποτά γίνεται προσθήκη αρώματος Βιολέτας για τόνωση της γεύσης.

Στην Κίνα χρησιμοποιείται στις θεραπείες με βότανα. Οι Κινέζοι πίνουν επίσης ένα τσάι με φύλλα Βιολέτας που θεωρείται ιδιαίτερα θεραπευτικο. Επίσης εξάγουν ουσίες από το λουλούδι για την κατασκευή αρωμάτων και αρωματικών υλικών όπως αρωματικά κεριά ή στικ. Σε μερικές Κινέζικες επαρχίες φτιάχνουν ένα γλυκό σαν κέϊκ με αυγά, ζάχαρη και σιρόπι Βιολέτας.


Φούλι






Συσχετισμένο Ζώδιο Κινέζικου Ωροσκοπίου: Κουνέλι

Πληροφορίες για το Φούλι :
Το Φούλι συνήθως φυτρώνει μόνο του την Ανοιξη στην Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και την Ασία. Πολλοί το μπερδεύουν με τον Νάρκισσο αλλά ενώ ανήκουν στην ίδια οικογένεια πρόκειται για δύο διαφορετικά λουλούδια. Τα φύλλα του λουλουδιού και ο βολβός του περιέχουν ένα αλκαλικό δηλητήριο που είναι αβλαβές για τους ανθρώπους. Το Φούλι χρησιμοποιεί το δηλητήριο του για να προστατευτεί από τους εχθρούς του.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το Φούλι για να φτιάξουν μια ειδική σφραγίδα σαν στεφάνι την οποία φορούν σε ειδικές περιπτώσεις. Λέγεται ότι αυτή η σφραγίδα φέρνει τύχη σε όποιον την έχει μαζί του. Στην αρχαία Κίνα, οι άνθρωποι διακοσμούσαν τα άλογα τους και τις άμαξες τους με Φούλια.


Μοσχομπίζελο






Συσχετισμένο Ζώδιο Κινέζικου Ωροσκοπίου: Δράκος

Πληροφορίες για το Μοσχομπίζελο:
Το Μοσχομπίζελο σήμερα φυτρώνει μόνο του σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι ένα εντυπωσιακό λουλούδι που μπορεί να φτάσει και τα δυο μέτρα ύψος. Το Μοσχομπίζελο έχει μωβ φύλλα και μπορεί να σκαρφαλώσει σε δέντρα, τοίχους, φράχτες κλπ. Πολλά τέτοια λουλούδια χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα από μεγάλους γενετιστές όπως ο Μέντελ.

Το Μοσχομπίζελο μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Περιέχει μια δηλητηριώδη τοξίνη και δεν θα πρέπει να φαγωθεί. Οι αρχαίοι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν με άλλα επικίνδυνα βότανα για να κατασκευάσουν ένα δηλητήριο στο οποίο βουτούσαν τα βέλη τους. Στη συγχρονη Κίνα το Μοσχομπίζελο είναι δημοφιλές σε αρκετούς κήπους λουλουδιών. Θαυμάζεται για τα φωτεινά του χρώματα και το άρωμα του. Υπάρχουν επίσης οι γνωστές ακριβές κολώνιες στις οποίες έχει προστεθεί άρωμα από Μοσχομπίζελο.


Πάθος






Συσχετισμένο Ζώδιο Κινέζικου Ωροσκοπίου: Φίδι

Πληροφορίες για το Πάθος:
Το Πάθος (αλλιώς Παθανθές) γνωστό και ως Πασιφλόρα, είναι από τα πιο εντυπωσιακά και διακοσμητικά λουλούδια. Η κατασκευή του είναι πραγματικά όμορφη. Το Πάθος εκκρίνει ένα μυρωδάτο κολώδες υγρό που λατρεύουν τα έντομα. Το λουλούδι έχει μια μοναδική μέθοδο αναπαραγωγής σύμφωνα με την οποία μια συγκεκριμένα άγρια μέλισσα πρέπει να προσγειωθεί στην επιφάνεια του φυτού. Το Πάθος είναι σημαντικός παράγοντας για το περιβάλλον στο οποίο φυτρώνει. Επίσης πρέπει να αναφέρω οτι το λουλούδι ανθίζει μόνο μια μέρα το χρόνο!

Οι Κινέζοι λατρεύουν το Πάθος και το χρησιμοποιούν ακόμα και στα φαγητά τους ή σαν ρόφημα. Επίσης καπνίζουν τσιγάρα με καπνό από φύλλα Πάθους και άλλα βότανα. Το λουλούδι χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς σκοπούς ως καταπραϋντικό. Μπορεί να θεραπεύσει τις αϋπνίες, την κατάθλιψη και την επιληψία. Χρησιμοποιείται ακόμα σαν δυνατό παυσίπονο.


Τριαντάφυλλο






Συσχετισμένο Ζώδιο Κινέζικου Ωροσκοπίου: Άλογο

Πληροφορίες για το Τριαντάφυλλο:
Το Τριαντάφυλλο συμβολίζει την ομορφιά και την αγάπη. Είναι ίσως το πιο αναγνωρίσημο και δημοφιλές λουλούδι. Είναι γνωστό για την ομορφιά του και το άρωμα του αλλά και για τα μυτερά του αγκάθια. Βρίσκεται στους περισσότερους κήπους λουλουδιών σε όλο τον κόσμο. Ένα πολύτιμο λάδι που εξάγεται από τα φύλλα του Τριαντάφυλλου, (πλούσιο σε βιταμίνη C) χρησιμοποιείται εδω και χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή αρωμάτων, καλλυντικών, γλυκών, ποτών ή αιθέριων ελαίων. Το λουλούδι αυτό φυτρώνει μόνο του σε περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης.

Οι Κοινέζοι χρησιμοποιούν το παραπάνω έλαιο από Τριαντάφυλλο σε μυστικές συνταγές μαγειρικής και σε διάφορες τελετές. Στην Κίνα φυτρώνει επίσης το διάσημο Κινέζικο Τριαντάφυλλο που έχει την μοναδική ιδιότητα να ανθίζει επανειλημμένα μέσα στη χρονιά. Ιδιότητα που δεν συναντάμε σε κανέναν άλλο είδος Τριαντάφυλλου. Το λουλούδι συνδέεται άμεσα με την Γκουάν, τον Κινέζο θεό της Γης.


Δελφίνιο






Συσχετισμένο Ζώδιο Κινέζικου Ωροσκοπίου: Πρόβατο

Πληροφορίες για το Δελφίνιο:
Πρόκειται για ένα σπάνιο και πανέμορφο λουλούδι που φυτρώνει με φυσικό τρόπο στο Βόρειο ημισφαίρειο και σε περιοχές της Αφρικής. Η πλήρης ονομασία του είναι Δελφίνιο το αϊάντιον. Έχει πέντε μωβ πέταλα και μπορεί να φτάσει τα δυο μέτρα σε ύψος. Χρειάζεται πεταλούδες για να γονιμοποιηθεί. Το Δελφίνιο είναι πολύ τοξικό και μπορεί να προκαλέσει και θάνατο αν φαγωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Είναι ένα φυτό γνωστό σε πολλούς παραδοσιακούς αγρότες που χρησιμοποιούσαν παλιότερα τους σπόρους του για να καταπολεμήσουν τα παράσιτα.

Οι Κινέζοι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες Δελφίνιου για να γιατρέψουν το άσθμα καθώς και αρρώστιες των ματιών. Χρησιμοποιούν επίσης ένα μίγμα όπου περιέχονται ουσίες από Δελφίνιο για να κατασκευάσουν ένα φυσικό μελάνι υψηλής ποιότητας. Στην αρχαία Κίνα οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν ενάντια σε τσιμπήματα φιδιών ή σκορπιών.


Γλαδιόλα






Συσχετισμένο Ζώδιο Κινέζικου Ωροσκοπίου: Πίθηκος

Πληροφορίες για την Γλαδιόλα:
Η Γλαδιόλα ή Σπαθόχορτο, είναι εντυπωσιακό λουλούδι που φυτρώνει μόνο του στην Αφρική και στην Ασία. Μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη. Η Γλαδιόλα είναι πολύ δημοφιλής στα πουλιά και στα έντομα. Επίσης είναι η αγαπημένη των πεταλουδών και των μελισσών που βοηθάνε το λουλούδι στη διαδικασία αναπαραγωγής του. Τα περισσότερα είδη Γλαδιόλας εκπέμπουν ένα δυνατό άρωμα.

Στην Κίνα αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν Γλαδιόλες σε κηδείες ή άλλες σημαντικές τελετές πνευματικής σημασίας. Οι Κινέζοι πιστεύουν οτι το λουλούδι βοηθάει τους ανθρώπους που πέρασαν στον άλλο κόσμο, να βρουν τον δρόμο για τους ουρανούς.


Αστέρι






Συσχετισμένο Ζώδιο Κινέζικου Ωροσκοπίου: Πετεινός

Πληροφορίες για το Αστέρι:
Εδώ πρόκειται για ένα δημοφιλές λουλούδι που φυτρώνει με φυσικό τρόπο την Ανοιξη. Το Αστέρι πήρε το όνομα του από την ομώνυμη ελληνική λέξη. Η λατινική του ονομασία είναι Aster. Σε μερικές περιοχές το ονομάζουν Σταυρό. Το φυτό προτιμάται από πολλούς κηπουρούς για το όμορφο σχήμα του και τα φωτεινά του χρώματα. Το Αστέρι είναι ένα πολύ δυνατό λουλούδι που μπορεί να ανθίσει ακόμα και στο πιο εχθρικό περιβάλλον.

Στην Κίνα, το Αστέρι χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς κυρίως σκοπούς. Θεωρείται σύμβολο τιμής, περηφάνειας αλλά και πρόκλησης. Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν οτι συνδέεται άμεσα με τον Τζέϊντ, τον Κινέζο Ουράνιο θεό, που το έδινε ως δώρο στους στρατιώτες για να τους προστατέψει.


Ταγέτης






Συσχετισμένο Ζώδιο Κινέζικου Ωροσκοπίου: Σκύλος

Πληροφορίες για τον Ταγέτη:
Ο Ταγέτης είναι ένα φωτεινό λουλούδι που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις μαργαρίτες. Ανθιζει κατα τη διάρκεια της Ανοιξης και λατρεύει τον ήλιο και τη ζέστη. Ο Ταγέτης είναι γνωστός για το όμορφο σχήμα του και το παράξενο άρωμα που αναδύει. Το φυτό φυτρώνει από μόνο του σε περιοχές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής ειδικά στο Μεξικό. Πολλές είναι οι χώρες ωστόσο που κάνουν μαζική παραγωγή Ταγέτη. Η Κίνα για παράδειγμα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς του λουλουδιού.

Στη σύγχρονη Κίνα οι παραδοσιακοί γιατροί χρησιμοποιούν την Λουτεϊνη, μια ουσία που εξάγεται από τον Ταγέτη για να θεραπεύσουν βλάβες των ματιών. Το λουλούδι συνδέεται άμεσα με τον Τζέϊντ, τον Κινέζο Ουράνιο θεό. Στην αρχαία Κίνα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν φύλλα Ταγέτη για να γιατρέψουν τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο.


Χρυσάνθεμο






Συσχετισμένο Ζώδιο Κινέζικου Ωροσκοπίου: Γουρούνι

Πληροφορίες για το Χρυσάνθεμο:
Πρόκειται για ένα από τα παραδοσιακά και πιο γνωστά φυτά της Κινέζικης κουλτούρας. Οι άνθρωποι στην Κίνα καλλιεργούν Χρυσάνθεμα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχει ακόμα και Κινέζικη πόλη που πήρε το όνομα της από αυτό το λουλούδι (Ζου Χσιάν = Η πόλη των Χρυσανθέμων). Το Χρυσάνθεμο είναι παρόν και στην Ελληνική κουλτούρα. Άλλωστε το όνομα του είναι Ελληνικό από τις λέξεις Χρυσός και Άνθος. Η λατινική του ονομασία είναι Chrysanthemum.

Είναι από τα πιο διακοσμητικά και γλυκά λουλούδια. Σε μερικές επαρχίες της Κίνας βράζουν φύλλα Χρυσάνθεμου για να φτιάξουν ένα ειδικό τσάϊ το οποίο λέγεται οτι θεραπεύει κάθε αρρώστια. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν οτι το φυτό αυτό λειτουργεί και σαν καθαριστής της ατμόσφαιρας ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρo.

N.Μινχ - Κινέζα Αστρολόγος, http://www.chineseastrologer.org/gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: